Підписатися на RSS

В Києві відбувся П’ятий міжнародний форум «Нові горизонти ІКТ в освіті», в якому взяв участь вчитель інформатики Нечаївської ЗШ І-ІІІ ступенів ім.Ю.І.Яновського Г.Ю.Громко.

Нещодавно в Києві відбувся П’ятий міжнародний форум «Нові горизонти ІКТ в освіті». Серед 300 фахівців та науковців з 13 країн світу був і вчитель інформатики Нечаївської ЗШ І-ІІІ ступенів ім.Ю.І.Яновського Г.Ю.Громко.

- Григорію Юрійовичу! Яка головна мета цього Форуму?

- Це була презентація глобальних тенденцій і комплексних рішень з впровадження інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в освітній процес, обмін досвідом, представлення нових авчальних курсів та освітніх ресурсів, ініціатив щодо використання ІКТ у навчальному процесі з метою підвищення ефективності сучасної освіти та підготовки молоді до життя в умовах інформаційного суспільства двадцять першого століття.

/Files/images/grisha-388x290.jpg

- Хто був організатором такого масштабного Форуму?

- Співорганізаторами Форуму виступили компанія Intel, Міністерство освіти і науки України, Інститут інноваційних технологій і змісту освіти України, Академія педагогічних наук України та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут». Транснаціональна корпорація Іntel – лідер у створенні процесорів та технологій виробництва напівпровідникових мікросхем.

Понад 40 років розробки цієї компанії сприяють створенню нових можливостей для промислових підприємств, компаній та особистого життя. Значну частину своїх прибутків (понад 100 млн. доларів щорічно) Intel витрачає на освітні програми у всьому світі, у тому числі і в Україні.

Форум проводився з нагоди 10-річчя реалізації міжнародних освітніх програм Intel в Україні. За ці роки навчання за такими програмами за кількома напрямами безкоштовно пройшли понад 300 тисяч учителів. Більш як 5 тисяч учнів середніх шкіл узяли участь в регіональних і національному етапах наукового конкурсу Intel і майже 50 їх переможців – у найбільшому в світі конкурсі учнівської молоді «Intel ISEF» у США.

- Чи впроваджуються освітні ініціативи компанії Інтел у нашому районі?

- Так, значна частина вчителів вже пройшла навчання за програмою «Навчання для майбутнього», а діти - за програмою «Шлях до успіху». Вона включає наступні напрямки: технології для спільноти, для професії і для підприємництва, оскільки зараз, у ХХІ столітті, окрім знань, треба давати ще й життєві навички, навички для кар'єри і роботи.

В Україні вже понад 16 тис. дітей пройшли таке навчання, серед яких і учні нашої школи. Ці курси спрямовані на те, щоб молодь вміла сама створювати робочі місця, пов’язані з використанням засобів сучасних інформаційних технологій, була активним членом інформаційного суспільства, адже інформаційне суспільство – це суспільство, яке підтримує економіку знань. А економіка знань може зробити прорив в Україні - для цього слід створювати нові технології, інновації та знання.

- Чим можуть поділитися з колегами вчителі інформатики Компаніївського району?

- Традиційно вважається, що освіта в сільській “глибинці” відстає в порівнянні з освітою у міських школах, але у вік інформаційно-комунікаційних технологій, комп’ютерів та Інтернету це вже не так - наш район першим в Україні запровадив вивчення навчальної мови програмування Скретч, яка з цього року вивчається в усіх школах, ми маємо достатній досвід викладання інформатики в молодшій школі (2-4 класи), для чого було адаптовано необхідне програмне забезпечення. Щодо новинок, то у нашій школі вперше в Україні апробовується курс “Основи мікроелектроніки з Ардуїно”.

Вся ця робота дає результат — учні шкіл району займають призові місця в олімпіадах з інформаційних технологій, беруть активну участь та перемагають у міжнародному конкурсі з інформаційних технологій “Бобер” (районний координатор Безкровна І.М.).

- Чи є проблеми у використанні можливостей ІКТ для вчителів?

- Звичайно, незважаючи на високий кадровий потенціал, прекрасну фахову підготовку вчителів, ми маємо проблеми щодо апаратного забезпечення, зокрема, через мережу Інтернет та мультимедійне обладнання. Жодна школа не має високошвидкісного широкосмугового Інтернету - саме це стало причиною того, що наші школи вибули з перспективного національного проекту “Відкритий світ” “2000 шкіл”, в рамках якого школам надаватимуться планшети для кожного учня та цифрові мультимедійні комплекси.

Інший фактор - відсутність у багатьох школах сучасного мультимедійного обладнання (проекторів та інтерактивних дошок, цифрових лабораторій). Це пов’язано, у першу чергу, з низьким рівнем фінансування, хоча у деяких навчальних закладах це питання вирішується за рахунок коштів спонсорів.

Світ сучасних технологій стрімко розвивається і школа не завжди встигає за ним - маємо глибокий розрив між новими технологічними можливостями та застарілими методичними прийомами освітньої галузі. Саме тому головним питанням ефективності сучасної освіти, на думку учасника Форуму, керівника освітньої програми World Ahead корпорації Intel Роберта Фогеля, є «наведення містків» над проваллям, що розділяє нині шкільну освіту та реальне життя з його потребами - саме у цьому є головне завдання роботи кожного вчителя. Висока фахова компетенція та уміле використання можливостей сучасних інформаційних технологій — запорука успіху у ХХІ сторіччі.

До речі, в своїй практичній діяльності Г.Ю.Громко активно спирається на енергійність і бажання школярів отримувати нові знання в системі інформаційно-комунікаційних технологій. Його підопічні, учні невеличкої сільської школи малої Батьківщини відомого українського письменника Ю.І.Яновського – неодноразові учасники і переможці всеукраїнських та міжнародних конкурсів і проектів. Приміром, 9-15 грудня 2013 року проходила Всесвітня акція по залученню дітей до програмування - "Година Коду" (Hour of Code).

Фахівці відомих компаній: Google, Microsoft, Facebook, Twitter підготували завдання для школярів, а для їх розв’язання запропонували відео із залученням відомих світових особистостей - це мільярдери Біл Гейтс та Марк Цукенберг, актор Ештон Катчер і навіть президент США Барак Обама. Учні Нечаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. імені Ю.І.Яновського взяли активну участь у цій акції, а кращі отримали сертифікати про успішне проходження навчального курсу (на знімку).

/Files/images/diti-grishi-650x475.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 55

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.